Branding is een cruciaal ingrediënt voor succes. Maar voor veel ondernemers blijft dit moeilijk. Heb je een familiebedrijf of ben je zelf het gezicht en de drijvende kracht achter jouw onderneming? Dan heb je gouden troeven in handen. Want jouw bedrijf straalt authenticiteit en fierheid uit. Het is zaak dat imago op de juiste manier uit te bouwen via doelgerichte communicatie en een doordachte brandingstrategie. Maar hoe begin je daar nu aan?

Toon je menselijke kant

Voor een bedrijf is het superbelangrijk zich van zijn meest menselijke kant te laten zien. Dat doe je best door het vertellen van je verhaal. Storytelling en storymarketing zijn de kapstokken waaraan je alles kunt ophangen. Denk aan al die boeiende verhalen over hindernissen en successen op je pad. Door uit te pakken met de historiek van je bedrijf -en dat is heel wat meer dan balansen en cijfers- straal je geloofwaardigheid, authenticiteit en ervaring uit. En laten dat nu net begrippen zijn die in de huidige samenleving belangrijk zijn.

Vertel je verhalen on- én offline

Je kan alle soorten verhalen vertellen, of focussen op een bepaald aspect, product of wijziging in je aanbod. Heb je ergens een lege muur of wachtruimte in je bedrijf? Fris die even snel op met een tijdslijn of foto’s van vroeger en nu. Plaats die verhalen ook op je website en sociale media. Dat kan via een tijdslijn met opvallende milestones. Je hebt by the way toch een logo en bepaalde huisstijl? Allebei broodnodig om je imago te boosten en fierheid uit te stralen.

Betrokkenheid is basis

Mensen werken samen met andere mensen. Door je verhaal te vertellen creëer je niet alleen betrokkenheid bij je klanten maar ook bij je personeel. Je bouwt zo aan je imago en je trekt makkelijker nieuwe werknemers aan. Niet onbelangrijk in de War on Talent die nu heerst.

Hoe houd je je reputatie hoog?

Niets is zo vervelend als reputatieschade. Voorkomen is uiteraard het beste maar als de schade zich toch voordoet dan moet je die zoveel mogelijk proberen te beperken. Dat doe je onder andere door het inzetten van een reputatiemanagementtool en/of Google Alerts waardoor je op de hoogte wordt gebracht van alles wat er over jou of een bepaalde term verschijnt. Is dat slecht, dan hoor je meteen te reageren, klaar en duidelijk. Geef zeker een fout toe als je die hebt gemaakt. Dat komt goed over, want iedereen weet dat het onmogelijk is om 100% tevreden klanten te hebben en altijd alles perfect te doen. Geef mensen het gevoel dat ze gehoord worden. Met positieve klantgetuigenissen of positieve reviews kan je proberen negatieve berichtgeving te counteren.