De opmars van coworking voert een welgekomen dynamiek toe aan de kantorenmarkt. Ook grotere bedrijven vinden ondertussen de weg naar coworking.
Coworking is de kinderschoenen ontgroeit. We zien een divers aanbod ontstaan, met naast de grote spelers die een breed netwerk in binnen- en buitenland aanbieden ook een reeks kleinere spelers die zich op een bepaald segment van de markt richten.
En het gaat snel : bijna 20% van de kantooropname in Brussel was het afgelopen jaar voor rekening van coworkingspelers. Een samenspel van technologische en maatschappelijke evoluties verklaren die boost : Laptops en smartphones hebben de mens bevrijd van zijn vaste stek in het klassieke kantoorgebouw. Een nieuwe generatie hecht meer belang aan de work-life balans en vindt de funfactor bij het gemeenschappelijk werken belangrijk. En ook mobiliteitsproblemen spelen een rol.
Coworking is daarbij geen bedreiging voor de bestaande kantorenmarkt, eerder een aanvulling. In het totale kantooraanbod bedraagt het aandeel van deelwerkplekken nog altijd minder dan 3 procent.
Bijzonder bij dit alles is dat het de klanten zijn die de aanbieders van flexplekken scherp houden. Graicella Potti van Taylor & Hubs getuigt : “wij hebben heel diverse klanten en de rode draad is dat het bedrijven zijn die wakker zijn, die openstaan voor verandering en transformatie”.
De grote spelers mikken op schaal en bijgevolg ontstaat ruimte voor nichespelers zoals Taylor & Hubs die inspelen op locatie en dienstverlening. En dit aan een veel scherpere prijs dan hun grotere concurrenten gezien zij niet de overheadkosten van een groot (internationaal) netwerk moeten dragen.
Het is voor iedereen duidelijk : de deelwerkplek wordt volwassen.
