Post Corona zal niets meer hetzelfde zijn hoor je vaak. Maar wat betekent dat concreet voor je werk en kantoor? Vijf voorspellingen op een rijtje.

Meer hygiëne

Bedrijven zullen in het post Corona-tijdperk meer aandacht besteden aan hygiëne. Dat staat vast. Dat betekent onder meer het aanbieden van handgels of meer mogelijkheden om handen te wassen op kantoor.

Social distancing op kantoor

Het klassieke landschapsbureau was al op retour. Maar in de toekomst is het kwestie om collega’s meer ruimte te geven, zodat ze op voldoende afstand van elkaar kunnen blijven. Of met tussenschotten. We zullen ook meer gevoelig worden voor collega’s die ongezond zijn of ziek op het werk zitten. Was dat voor kort misschien nog een heldendaad, dan is een zieke collega ondertussen onverantwoord en asociaal.

Flexibelere uren

De afstandsregels spelen ook mee op weg naar je werk. Wie gaat nog met grote zin tijdens de spits in een overvolle tram of bus zitten? Een oplossing daarvoor is flexibele werkuren om de toeloop wat te spreiden.

Contactloos werken

Het lijkt een goed moment om cash geld te schrappen. De coronacrisis heeft pinnen en vooral contactloos betalen een duwtje in de rug gegeven. Ook apps als Payconiq varen hier wel bij. En dat contactloze gaat verder. Bij leveringen zal je je handtekening digitaal plaatsen. Besteldiensten en e-shops zullen dit verder aanmoedigen, omdat het ook veiliger is voor hun personeel.

Meer thuiswerk

Tijdens de coronacrisis voltrok zich, onder meer door alle online meetings, de grootste digitale training ooit. Thuiswerk zal blijven. Niet voor de ganse werkweek zoals nu. Maar velen hebben voldoende van de voordelen geproefd (zoals minder verplaatsingen) om het ingeburgerd te houden. Voor de (middle-)managers die thuiswerk de voorbije twee jaar met lange tanden hebben toegelaten is er slechts één boodschap : de klassieke, controlerende micromanager gaat in de toekomst best op zoek naar een andere job.